Zomer!!!!

Blauwe lucht, erg veel zon, hoge temperaturen en al bijna een week geen drup regen, de zomer is begonnen in Oeganda. Volgens sommigen is dit het einde van de regentijd, maar volgens anderen is dat alleen maar wishfull thinking. Maakt niet uit, ik voel me er wel lekker bij, al hoop ik op einde regentijd. Helaas hebben jullie last van sneeuw en gladde wegen lees ik op nu.nl, toch blij dat ik dat deze herfst mis. Hier hebben we alleen maar last van spekgladde wegen als het regent.

Vorige week dinsdag wilde ik met Wes en Ferdy naar Fort Portal, ze waren net aangekomen en hadden nog geen geld, ook was mijn voorraadkast nog ingesteld op een éénpersoonshuishouden.  De geldautomaat werkte niet dus alleen een paar boodschappen gedaan. Dit was met de auto van Jerome want mijn auto wilde niet meer. De auto wil nog steeds niet, een monteur is geweest maar had niet de juiste onderdelen bij zich, een halve reparatie gedaan met de belofte dat de auto heb wel even uit zou houden, maar dat resulteerde na 10 minuten in de auto richting de stad al in drie uur langs de kant van de weg staan. Maar verder zal ik niet teveel over de auto zeuren, jullie zijn daar waarschijnlijk al net zo flauw van als ik. Het heeft wel een paar voordelen om geen auto te hebben, restaurants zijn niet te bereiken dus de hele week al erg gezond gegeten. Ook is de brandstof hier momenteel een beetje onbetaalbaar, omgerekend 1,60 euro de liter. Dit met dank aan Somalische piraten, een pijplijn vanuit Mombassa die kapot is, Kenia die vierassige vrachtwagens verboden heeft, de verkiezingen in Kenia begin dit jaar die de reservevoorraad van Oeganda heeft opgemaakt (begin dit jaar geen een liter benzine voor 8 euro de liter over de toonbank) en een shilling die sneller in waarde zakt dan de olieprijs. Hier in de krant weten ze excuses genoeg te verzinnen voor de hoge benzineprijs en net als in Nederland geeft de Shell hier ook de schuld aan de regering die veel te veel belasting heft op brandstof.

Door in Kichwamba vast te zitten spaar ik dus wel wat geld uit. En dat moet ook want ik heb een (tijdelijk) probleem met de bank. Begin November heb ik een hele boel geld gepind, dit was om tijdelijk iemand te helpen en omdat ik geld uit moest geven in Kampala. Hier bij de bank in Fort Portal gepind, dat ging allemaal goed, mijn geld werd geteld en op het display kwam te staan dat ik mijn geld uit moest nemen. Maar het klepje bleef eng lang dicht. Na een paar minuten kwam wel mijn bonnetje maar dat was dan ook alles. Een beetje geschrokken naar binnen maar daar vertelde ze me dat er niks aan de hand was want op mijn bonnetje stond ook gewoon dat er geen geld afgeschreven was. Gerustgesteld naar Kampala gegaan, daar nogmaals geprobeerd te pinnen maar de pinautomaat zei dat ik die dag geen geld meer mocht pinnen, toen begon ik weer een beetje zenuwachtig te worden maar ook deze bank vertelde me dat er niks aan de hand was. Gewoon morgen weer proberen werd gezegd. De volgende dag kon ik gewoon weer pinnen. Mijn internetbankieren werkt hier niet goed, afgelopen donderdag voor het eerst gelukt in te loggen en geschrokken gezien dat het geld wel afgeschreven was. Vrijdag dus naar de bank, dat was de dag de dag dat we drie uur hebben stil gestaan en ik was dus een kwartier te laat bij de bank. Met mijn contacten die ik hier onderhand heb wel iemand van de bank kunnen spreken maar die vertelde me dat ik zaterdagochtend terug moest komen.

Maar dat was lastig zo zonder vervoer, ik had al besloten gewoon zoals iedereen achterop de motor te gaan toen ik Jerome voorbij zag rijden. Snel gebeld en ja hij ging naar de stad en uiteraard mocht ik meerijden. Bij de bank aangekomen werd mij verteld dat ik maandag maar terug moest komen. Daar was ik het niet mee eens en door duidelijk te maken dat ik echt niet weg ging voor dit geregeld was kwam de bankmanager zelf om te achterhalen wat er fout gegaan was. Volgens mij was dat vrij simpel, ik heb van jullie bank een bonnetje dat er geen geld wordt afgeschreven van mijn rekening maar op mijn bank afschift (ik had de laptop mee als bewijs) staat dat jullie dat wel hebben gedaan, ik krijg dus een heleboel geld van jullie en wel vandaag. Maar volgens hem was dat niet het geval, want mijn bank had dat geld maximaal een dag later moeten terug storten want zij hadden geen kasverschil dus ik moest contact opnemen met de ABN bank, jammer genoeg heb ik niet het nummer van Zalm dus ik zal maandag met het 0900 nummer van de bank bellen en ik weet nu al bijna zeker dat ze mij door gaan sturen naar de bank in Fort Portal .

Maar goed, ik was in Fort Portal en moest terug. Jerome was onderweg naar een potje golf en hij wilde me wel terug brengen maar ik vond het niet nodig zijn ochtendje golf te verpesten. Ik kon ook wel achterop een taxi terug, dat was ik toch al van plan maar Jerome vond dat weer niet goed. Hij zag al gebeuren dat ik met twee gebroken benen terug zou komen in Kichwamba, dus ik moest maar een privé taxi nemen. Die staan allemaal op een centraal punt in de stad, onderhand weten ze dat ze aan mij geen klant hebben omdat ik zelf rijd en laten ze me lekker met rust als ik langs wandel, ze waren dus redelijk verbaasd toen ik kwam vragen om een taxi. Na even onderhandeld te hebben met een taxi chauffeur meegegaan. Dat was niet slim, ik had beter eerst een taxi kunnen uitkiezen want deze stond helemaal achteraan en er moesten eerst zes auto’s verzet worden voor wij weg konden. Na alle chauffeurs van de betreffende auto’s opgetrommeld te hebben was er ruimte. Maar deze auto wilde niet starten, geen druppel benzine meer. Nu is het altijd zo dat als je een taxi neemt er eerst getankt moet worden dus weinig brandstof is normaal, maar dat je eerst door vijf andere taxichauffeurs naar een benzinepomp moet worden geduwd was wel nieuw. Hadden ze nog mazzel dat de enige pomp in de stad (van de zes) die nog benzine verkocht vlakbij was.

Dit was ook het enige rare wat deze week gebeurd is, voor de rest erg rustig geweest, ik heb  een examen netwerken en datacommunicatie gemaakt die volgens mij niet al te moeilijk is, maar zowel Wes, Ferdy, Annet als Milton wisten niet op alle vragen het antwoord. Maar aangezien hier een vier al voldoende is verwacht ik geen onvoldoendes. Mijn klas is echter doodsbenauwd dat ik een erg moeilijk examen heb gemaakt en ik het is best leuk om ze in die waan te laten. Sowieso is een examen verzinnen veel leuker dan ze zelf maken. Al wordt mijn examen nog wel gekeurd door twee andere leraren. Nog wel zelf patat gemaakt, een week alleen gezond eten is natuurlijk wel heel vervelend en aangezien er geen snackbar in de buurt is betekend dat er zelf maar patat gemaakt moet worden. Dit was best geslaagd eigenlijk, we gaan het alleen niet te vaak doen want het kost best veel tijd zonder patatsnijder of frituurpan. Verder kan ik weinig zinnigs vertellen over deze week en ik denk dat de komende week niet veel spannender gaat worden. Ook weer een voordeel want ik heb nog genoeg project dingen te doen.

8 gedachten over “Zomer!!!!”

 1. Hey hoi Roland.

  Lekker de zomer tegemoet, lijkt me super. Hier heeft het gesneeuwd vanavond en ik hoop dat morgen alles weg is.
  Het valt me tegen van onze wiskids dat ze niet op alle vragen een antwoord wisten. Ben wel blij dat er iemand is die hun nog een beetje in de gaten kan houden. (LOL)
  Zet ze maar goed aan het werk, afhankelijk van wel of niet stroom. Heb wel een beetje het gevoel dat ze ook een beetje vakantie hebben. Ik hoop dat het goed komt met al die euries van je. Zal best balen zijn, anders maar een claim indienen bij de heer Bos.

  Groetjes Wim

 2. Hoi!!

  Blij dat je de herfst mist??? De sneeuw is schitterend hoor!! En als jullie ‘alleen’ gladheid hebben met regen dan zal het best glad zijn!!!
  Mooie verhalen weer hoor !!!
  Veel plezier nog!!

  Groetjes!!

 3. Ha die Roland,
  Ik lees al weer dat Oeganda geen land voor mij is; veel te veel stress! Knap hoor, dat je (tenminste zo lijkt het) er niet erg anders van wordt….dat is bij het squashen toch wel eens anders (m.n. als je weer verliest, hahahaha). Ik ben nog steeds niet wezen squashen met Lennaert, erg he? Ben of te moe of Lennaert heeft overal auw (denk je ook dat je fijn een jongere man hebt….) en wil of durft niet. Duzzzz…….je gaat zwaar de klos zijn als je terug bent! Met of zonder Oegandese vrouw, ik lust je rauw (ha, dat rijmt!). Vier je ook Sinterklaas daaro? Onze meisjes zetten elke avond hun schoen (en zijn soms beetje sneu omdat er nix in zit…..nah, had ie t weer te druk!). Zwarte pietjes genoeg toch zekers, daar zal t niet aan liggen, hihi. Nou, voordat ik moppers krijg: keep it cool en tot alweer bijna! Doei-doei,
  Pam

Reacties zijn gesloten.