Bijna getrouwd?

Nee, dat zeker niet, maar ik heb wel per ongeluk iemand ten huwelijk gevraagd. Gelukkig begreep zij dat het niet de bedoeling was, maar een collega die het zag sprak er schande van.
Hoe kun je per ongeluk iemand te huwelijk vragen? Heel simpel hier…

De eerste week dat ik hier was en voor het eerst mijn was met de hand deed ging dit niet echt zoals het hoort, het werd niet echt schoner en het duurde drie dagen voor de was droog was. Annet zag dit met een glimlach aan en bood aan dat zij dat in het vervolg wel als vriendendienst voor me wilde doen (nadat ze me eerst toch wel heel duidelijk had gemaakt dat ze het belachelijk vond dat ik mijn kleren niet ging strijken).  Ik hoefde er maar even over na te denken om te weten dat ik dat niet wilde, ik kan best mijn was zelf doen en als dat niet lukt ga ik wel naar een wasserette. Dat laatste dus, maar laat er nou in Fort Portal, een stad met bijna 60.000 inwoners geen wasserette zijn. De tweede keer zelf wassen was niks beter dan de eerste keer en echt blij werd ik daar niet van.

Annet woont in een huis zonder stroom, dat betekend geen licht en als je warm water wilt moet je dit eerst op je kerosine stoof gaan koken. In mijn ogen kan zo iemand niet leven en ik vroeg haar of ze daar ooit stroom kon krijgen. Ja, dat kon wel, er hoefde alleen maar een kabel van de buurman naar haar huis gelegd te worden en daar was ze voor aan het sparen. Stroom was verder gratis (van school), alleen de kabel moest ze zelf aanschaffen. Ze hoopte over twee maanden genoeg geld te hebben. Toen wilde ik dus weten wat zo’m kabel wel niet koste. 100.000 shilling was het antwoord (40 euro), maar aangezien ze per maand maar 200.000 shilling per maand verdiend ben je dan wel even aan het sparen (een leraar met 20 jaar ervaring verdient 500.000 shilling). Ik vond het belachelijk dat iemand moet leven zonder stroom en ik had al besloten dat ik die kabel wel voor zou schieten en dan gewoon zou vergeten dat ik dat gedaan had. Ik mocht het wel voorschieten maar dan wilde ze wel wat terug doen. Met die verschikkelijke handwas nog in mijn achterhoofd heb ik haar voorgesteld om haar oorspronkelijk voorstel alsnog aan te nemen en dat ik dan haar stroom kabel betaalde. Ze was helemaal dankbaar en ondanks dat ik het nog steeds geen prettig idee vond dat iemand anders mijn was deed was ik eigenlijk ook wel blij.

Zonder na te denken afgelopen donderdag voor ik met Jerome naar Kampala vertrok een tas met was aan Annet gegeven en zij zou met plezier (afwassen vind ze ook leuk) mijn was doen.

Een leuk weekend in Kampala en Mbale geweest, veel gezien en geleerd over het land. Nu 28 miloen inwoners, over 20 jaar zijn dit er 50 miljoen, maar 10 procent van de bevolking betaald belasting, elke vrouw krijgt gemiddeld 7 kinderen, 78 procent van de bevolking is jonger dan 45 jaar en 48 procent zit in de leeftijd dat het verplicht naar school moet. De commisioner (hoge ambtenaar) van het ministerie wist dan ook te vertellen dat over 10 jaar elke school stampvol zit en dat er nu geen rooie cent is om de scholen uit te breiden. Hij voorziet een behoorlijk probleem over een paar jaar wat ze waarschijnlijk niet kunnen voorkomen. Verder van Jerome een rondrit gehad over de elgon berg, een beetje het Afrika gezien zoals wij uit de boekjes kennen, lemen huizen, ezels voor vervoer en veel vrouwen die de meeste vreemde dingen (een mand met kakelende kippen) op hun hoofd dragen. Het waren vier dagen stroom, een blauwe lucht en temperaturen die je verwacht in Afrika.

Vandaag in de regen in een stroomloos Kichwamba aangekomen. Annet gebeld om me binnen te laten (er waren nog schilders bezig en iemand moest de deur weer dicht doen), ze had de was al binnen gelegd en melde dat ik ook ondergoed bij de was had gedaan, dat  klopt, ik had er ook niet over nagedacht en ik had me ook wel kunnen voorstellen dat ze dat niet al te fris vond. Maar dat was het niet, ze vond het geen probleem maar in Afrika wordt ondergoed als iets heel ergs intiems gezien en als vrouw was je alleen het ondergoed van de man waarmee je getrouwd bent. Als je als Afrikaanse man dan ook je was met ondergoed aan een vrouw geeft betekend dat, dat je haar een aanzoek doet. Krijg je de was terug met het ondergoed gewassen dan is het een ja, in het ondergoed niet gewassen dan is het een nee. Nu had Annet wel in de gaten dat ik niet op de hoogte was van dit feit maar haar buurman (een aardige man die hier ook leraar is) zag dat ze mijn ondergoed gewassen had. En dat was echt wel heel verschikkelijk slecht, en hoe had ze dat kunnen doen en hoe kon ik ongewassen ondergoed aan een bezette vrouw (ze is verloofd) geven en ze moest me echt wel vertellen dat ik dat nooooooit weer zou doen. Ze moest er nog wel voor de zekerheid even bijvertellen dat met het wassen van mijn ondergoed niet een ja bedoelde.

11 gedachten over “Bijna getrouwd?”

 1. Zo hé Roland, wat een leuk verhaal. Ik had het wel leuk gevonden hoor zo’n huwelijksfeestje hahahaha.
  Roland en Annet. Voortaan maar zelf je ondergoed weer wassen. Ik ga nu je foto’s nog ff bekijken, staat Annet daar ook op?
  En daarna weer heerlijk naar het werk alwaar een productief dagje op het programma staat. Het jaarcongres is nl. a.s. donderdag, dus je begrijpt, we zijn lekker busy.
  Ik blijf je verhalen lezen.
  Liefs,
  Lein

 2. Roland,

  Hoe vies is je ondergoed dan? Of mis ik de essentie nu? :)

  Je kunt het altijf nog een week omgedraaid dragen, Scheelt weer een wasje. lekkerrrrrrrrr…………

 3. Hé, zie dat er nog een Sandra berichtjes achterlaat. Zal in vervolg Grûnn er achterzetten, weet je om welke Sandra het gaat.
  Maar ben het wel met haar eens verder… zo diep na zitten denken hoe we jou toch aan de vrouw zouden kunnen krijgen.. blijkt dus best simpel te zijn! Kan die programma’s die ik heb aangeschreven, zoals; Nu nog een man (waarin jij dan die man wordt natuurlijk)etc.. wel weer afzeggen dus! Jij kunt dit heel goed zelf regelen………

  Dikke kus uut Grûnn

 4. Haai die Roland,

  Jemig Roland, ik hoorde het al van Lein maar nu ik het lees dringt de werkelijkheid pas door! Tjonge, je moet het allemaal maar weten ook. Zijn er uberhaupt spannende (vrije) types daar voor je die kans maken op een date. Of is daten helemaal uit den boze en ben je dan ook verplicht diegene te huwen.
  Gave foto’s staan er weer op. Het lijken wel ansichtkaarten. Mooi hoor!

  Nou geniet weer van al het spannends daaro…
  we lezen het wel weer.

  Kuzzie,
  Jacq.

 5. Ooooooh, is dat wat Niels me duidelijk probeert te maken?-) Shit… nu denkt ie dat ik al 9 jaar ‘ja’ zeg!
  Ik ben wel benieuwd naar Annet! Heb je een foto van haar? Hoeft niet meteen een trouwfoto te zijn, hoor!
  Liefs,
  Bu

 6. Heey stouterd,
  Wahaha wat een hilarisch verhaal, onderbroekenlol!!
  Das trouwens ook baluh als ze nee zegt, heb je èn geen vrouw èn nog vuile was! Ben dan wel benieuwd wat het betekent als ze de afwas voor je gaat doen? hi hi.
  Je weet nu in ieder geval wat je te doen staat als je een leuke chick zie, VUILE ONDERBROEKEN MEEGEVEN!
  Kuzz,
  Diaan X

Reacties zijn gesloten.