Zon, wolken en af en toe een bui

Koel, wolkenvelden met af en toe een bui, als de zon er door een aangename temperatuur, maar ga niet van huis zonder jas en paraplu. Wat weer betreft kun je gewoon naar een willekeurig Nederlands weerbericht luisteren, daar hoef je niet naar Afrika te gaan, wisselvallig tot en met. Woensdag tegen de middag begon het te regenen, niet een tropisch buitje van een uur, maar een hele middag koude (ijs)regen, ja je leest het goed, ijsregen, iets wat ik ook pas wilde geloven toen ik het ijs zelf in handen had.

Het was ook koud, een graadje of 18 en iedereen liep daarom dan ook in dikke winterjassen(ziet er toch wel grappig raar uit, zeker omdat ze die tijdens het werk ook niet uitdoen), ik was trouwens ook blij dat ik één trui had meegenomen. Gisteren was dan weer een geweldige dag, super lekker weer, geen regen en helemaal goed. Vanmorgen werd ik wakker van de wind, het waaide en hard ook, qua temperatuur viel het wel mee (al liep iedereen weer in winterjas en sommige zelfs met sjaal).

Het is hier gewoon net zulk herfst weer als Nederland, dit blijft nog zo tot december, dan schijnt het wat stabieler mooi weer te worden. Schijnt toch weer typisch Nederlands van me te zijn, zeiken over het weer.

Maar ik ben hier sinds dinsdagmiddag, ze waren nog hard bezig om het guesthouse in orde te maken, het is nog niet helemaal af, maar sinds vandaag kan de voordeur op slot (en er is maar één sleutel en die heb ik, gebeurd het niet weer dat er allemaal mensen in huis zijn terwijl ik nog lig te slapen) en morgen krijg ik wat meubels, dus dat is perfect, heb nu al twee keer gekookt op een kerosine stoof en dat gaat veel beter dan ik verwacht hard (alleen vandaag was het wat lastig om het apparaat aan te krijgen, het waaide in de keuken bijna net zo hard als buiten). Ik ben blij met dit huis en het sanitair.

De weg hier naar toe is wel wat vervelend, een zandweg van 16 kilometer die erg slecht is en na een goede regenbui eigenlijk onbegaanbaar, we hebben al een keer goed vastgezeten, maar gelukkig kent de Mercedes een aantal truuks om los te komen. Betekend wel dat ik hier vast zit, taxi busjes komen hier niet, een enkele taxi motorfiets wel, maar ik ga echt niet achterop. Ik mag van Jerome zijn Volkswagen Passat gebruiken maar never nooit niet dat ik daarmee in Fort Portal kom, dan zal het eerst ene paar dagen droog moeten zijn en zullen de grootste gaten gerepareerd moeten zijn. Er zijn hier nog andere vierwiel aangedreven auto’s, wellicht dat ik die kan gebruiken.

De mensen zijn ook super aardig hier, ik moet echt opletten anders mag ik helemaal niks zelf doen, ze doen mijn afwas, ze maken thee voor me (maar dat kan ook komen omdat ze toevallig net bij mij thuis waren toen een wolkbreuk losbarste en ze toch wat omhanden wilde hebben) en vanavond wilde iemand al boodschappen voor me doen. Ook moet ik opletten dat ik af en toe nee zeg als Jerome me uitnodigt mee naar de stad te gaan, de eerste drie avonden in goede restaurants gegeten en bij members only clubs geweest, gistermiddag toen ik besloten had om echt thuis te blijven en wat van de omgeving te zien belde hij om te vragen of ik mee ging golfen, dan kan ik natuurlijk geen nee zeggen, niet dat ik kan golfen of er verstand van heb, het was wel leuk om mee te lopen. Een negen holes golfbaan waar ze 16 holes geslagen hebben (het werd te donker om de laatste twee nog te doen). Met de ene hole heuvel af en de volgende heuvel op blijf je er nog wel fit bij ook. Mooi golfbaan, al is het contrast met spelende kinderen die bij gebrek aan een bal, voetballen met een spons wel wat groot.

Foto is slecht, het was eigenlijk al te donker

De principal van een school hoort wel bij debig guysvan de stad, op zich wel leuk en handig want het telefoonnummer van de commissaris van politie staat al in mijn telefoon en ik ben al vrienden met een gepensioneerde rechter en de directeur van een hele grote thee fabriek. Met die mensen is het ook wat gemakkelijker om contact te krijgen dan met de gewone Oegandees, die zijn zeer gereserveerd en heel erg beleefd en voor je een gesprek hebt ben je vier ontmoetingen en heel veel beleefdheden verder, maar dan is het leuk omgaan met ze.

Ik ga vanavond laat nog proberen wat foto’s up te loaden, een eerste poging is mislukt, waarschijnlijk nog te druk met internetters.

5 gedachten over “Zon, wolken en af en toe een bui”

 1. Dus…. als ik het goed begrijp hebben we een beetje voor niets heel Groningen afgezocht naar een paar dunne broeken??? Met een beetje mazzel kun je die dan in december nog een keertje aan… Maar eh.. je hebt nu dus vrienden uit de hogere kringen, daar was je thuis toch ook al aan gewend?? :)
  Fijn dat het je tot nu toe allemaal bevalt, en je je zo te lezen nog niet echt verveelt hebt (en hier ook geen ruimte voor krijgt op dit moment…hihihi). Hier was het overigens weer een prachtige dag vandaag, lekker zonnetje, maar dat is dan waarschijnlijk de laatste, want er wordt al gesproken over nachtvorst.:(
  Je hebt in ieder geval nog wel tijd gevonden om het een en ander op te schrijven, wat erg leuk is om te lezen.. hoop dat je daar tijd voor blijft houden, kunnen we een beetje volgen hoe het met je gaat enzo.. Hoe is’t verder met de gezondheid? Nog nie ziek gevoeld enzo? Vast nie, anders hadden we het wel geweten. Tot horens maar weer!

  Dikke kus!

 2. Hoi Roland,

  Van Leonie hoorde ik van je weblog…ziet er goed uit! Ik heb vooral snel de foto’s bekeken; krijg er wel zin in om zo het vliegtuig in te stappen. Roland,
  heel veel (werk en leer-)plezier met dit avontuur!

  Groetjes, Mirjam

 3. Roland,

  heb wel wat voetballen over, zijn er nog andere zaken waar behoefte aan is, enne hoe krijgen we dat met weinig kosten daar?

  groet

  frits

Reacties zijn gesloten.