Illegaal in Oeganda

Ik ben nu op de beurs van het driedaagse congres in Kampala. Dat ik de tijd heb om mijn blog te schrijven geeft al aan hoe druk het hier is. Ik heb nog geen bezoeker gezien vandaag, alleen de mensen van de andere stands die langs komen en wij die naar de andere stands gaan. Dat zijn niet zoveel stands en dan is drie dagen beurs wel erg lang., iedereen verveelt zich en ik heb al veel airtime verspeeld met internetten op mijn telefoon. Onze stand is ook een beetje kaal, we hebben te weinig brochures meegenomen en laten ook te weinig zien. Een stukje van het Informaties systeem waar we hier mee bezig zijn zodat we kunnen laten zien hoe studenten IT kunnen gebruiken (stukje gaat over de bibliotheek, hoe studenten kunnen zien welke boeken er zijn) maar daar is werkelijk niemand in geïnteresseerd. Nu is Kichwamba beroemd in Oeganda vanwege de rebellen actie 10 jaar geleden dus iedereen komt wel langs om te vragen hoe het nu is Kichwamba is.

Vandaag is het publieksdag maar ook de president komt langs, dat betekend dat de security zo streng is aan de poort dat de meeste bezoekers niet eens binnen komen, maar het is nog vroeg, misschien dat het vanmiddag drukker wordt. Zo niet dat hebben we al besloten af te breken zodra de president langs is geweest. Op zich is het wel jammer dat wij hier onze tijd zitten te verdoen terwijl in Kichwamba de laatste week van het semester uitgebreid gevierd wordt, ik geloof dat we gisteren een erg goed feest gemist hebben. Ik ben hier ook nog eens illegaal momenteel. Mijn visa liep af op 8 december en ik zou even het land in uitgaan om mijn visa te verlengen. Dat even zou heen en weer naar Nairobi zijn, dat ging niet door dus wilde ik even Congo in en uit, de grens is vlakbij Kichwamba maar aangezien het in Congo een beetje onrustig is momenteel was dat geen goed idee. Het immigratie kantoor zit ongeveer tegenover het hotel waar de beurs is dus gisteren even heen en weer gelopen. Maar het was daar erg druk, dus ik heb bijna drie kwartier in de rij gestaan om anderhalve minuut nadat ik aan de beurt was weer buiten te staan met een formulier die door UTC Kichwmaba ingevuld moet worden. Belachelijk want aan de grens betaal je 50 dollar en dan word je visa verlengd maar hier moest het op de lastige manier, dat het maar voor een korte periode is maakte niet uit en dat ik momenteel dus niet geacht ben in Oeganda te zijn maakte ook niet uit. Als hun het niet uitmaakt dat ik hier zonder Visa ben dan maakt het mij ook niet uit en zie ik wel wat er gebeurd op het vliegveld als ik weg wil.

Dan hebben we ook nog de auto, onderweg naar Kampala ging het olie lampje branden, dat doet hij vaker als het warm is en we rijden veel heuvel op. Altijd voor een erg korte tijd en dat is normaal gedrag. Alleen ging nu het lampje niet meer uit, dat was wel vervelend. Als de auto even stilgestaan had ging het weer even goed. Ik vertrouwde de olie niet en wilde die in de eerst volgende grote plaats laten vervangen, dat was nog 40 kilometer en daar aangekomen bleek de Shell (enige pomp daar) geen olie te hebben, dan maar naar Mubende nog eens 90 kilometer verderop. Maar dat hebben Narrasi, Milton en ik niet gehaald, we stonden vlakbij een heel klein dorpje aan de kant van de snelweg. Olie genoeg in de auto, dus dat was het probleem niet, de auto werd wel warmer dan normaal maar dat was logisch want we waren goed volgeladen. Na wat onder zoek bleek het toch niet normaal te zijn dat de auto warmer werd want de radiator bleek lek te zijn, daardoor werd de motor te heet, de olie te dun en daarom ging het lampje branden. Nu we dat wisten konden we het ook oplossen, al bleek de radiator wel echt lek te zijn, het water stroomde er bijna harder uit dan erin. Het gat zat wel boven in dus de motor werd niet te heet. Van een plaatselijk bewoner een oude 20 liter jerrycan gekocht, die bij een waterpomp (zo één waar goede doelen altijd druk mee zijn) gevuld en daarmee verder gereden. Door af en toe te stoppen hebben en bij te vullen hebben we Kampala gehaald. Auto dus naar de garage, daar zou deze al heen voor nieuwe schokdempers en ik had ook een hele lijst met dingen gemaakt waar ze naar moesten kijken. Kleine dingen dus ik verwachtte geen dikke rekening. Maar dat dacht ik verkeerd, gisteren gebeld met de garage maar hij had nog geen idee, de auto zou rond lunchtijd klaar zijn en dan zou hij bellen met de kosten.

Om één uur geen auto en geen telefoontje gehad, zelf gebeld en de auto zou nu om vier uur klaar zijn en de kosten zouden één miljoen shilling zijn. Daar schok ik van, dat is gewoon een dikke 400 euro, ik was een beetje boos dat hij niet gebeld had om te overleggen, één miljoen shilling kan ik niet missen en was ik ook niet van plan te betalen (het blijft Jerome zijn auto), Jerome was dat met me eens, hij nou de grote dingen betalen, ik de kleine service dingen, toen ik de garage belde om dit te vertellen was hij dat weer niet met me eens want hij moest zijn monteurs betalen. Als ze de auto brengen zien we wel hoe dat lopen gaat. Ondertussen vertelde hij me ook dat het een half uurtje later werd dat ze de auto zouden brengen. Half vijf is ook goed want de beurs duurt tot 5 uur. Maar toen ze er om kwart voor zes nog niet waren weer gebeld en er was nog één probleem met iets wat lastig was. Het zou nu 7 uur worden. Daar baalde ik van want ik zou eten in de stad met iemand, dat moest dus afgezegd worden. Breng de auto dan maar naar mijn hotel, hij wist nu zeker dat hij daar om 7 uur zou zijn. Een uur op een taxi staan wachten (verkeerde tijd en verkeerde plek) en om half acht een telefoontje dat het ze niet meer ging lukken en het vrijdag zou worden. Net belden ze dat ze de auto om half één komen brengen. Ik ben benieuwd maar blij met ze ben ik niet, ik hoop het wel want met het openbaar vervoer hier ben ik wel een beetje klaar.

Net een mededeling dat als de president langskomt dat we dan geen foto’s ,mogen maken.

Eigenlijk zijn het dus niet de meest leuke/relaxte dagen hier. Op één uitzondering na. Ik had één shirt voor bij mijn pak gekocht en dat is natuurlijk veel te weinig met het weer hier, ik wilde er dus twee bij hebben. Kan ik alleen doen maar het is veel goedkoper als iemand meegaat. Narasi wilde wel mee, hij moest alleen eerst even bij een oud collega langs. Geen probleem, ik kon wel mee. Die oud collega bleek in het parlementsgebouw te werken, dat is wel even leuk. Even de plaatselijk tweede kamer te zien. Hij had in zijn studie tijd wat research werk voor haar gedaan en af en toe helpt hij haar nog met dingen. Maar toen we voor haar deur stonden zag ik op haar deur staan:

Hon. Turyahiko K.mary Paula
Member of Parliamanent
Vice chair person, committee on Information Communications and Technology

Een lid van de plaatselijke tweede kamer dus en ze ging nog over IT ook, een erg leuk gesprek van een half uur gehad. Ik had nog een paar vragen voor de MIS, nu is het nog zo dat de auditters van de overheid niet akkoord gaan met digitale informatie. Alles moet handgeschreven zijn en met veel stempels. Vooral voor de financiële administratie is dat erg lastig. Niemand kon me vertellen of en wanneer dat gaat veranderen maar nu weet ik dat ze bezig zijn om wetten aan te passen zodat de digitale handtekening hier ook geldig wordt. Was interessante informatie. Die dag hier ook nog de plaatselijk Plaskerk gezien en dan vanmiddag de plaatselijke Balkenende/Beatrix. Dat is dan toch wel weer leuk. Tenminste als hij komt, hij zou hier om 9 uur vanochtend zijn (daarom moesten wij hier al om 7 uur zijn, maar niemand was zo gek) maar er is nu (11:25) nog steeds niet.

8 gedachten over “Illegaal in Oeganda”

  1. Hai hai,
    Zeg meneer, het is wel de bedoeling dat je weer legaal terugkomt hoor! En ik zou zo denken dat je het wachten nu wel wat gewend bent onderhand, relaxxxxxx hihihi… ik zou daar niet kunnen aarden geloof ik, met al mijn eigen regeltjes en normen en waarden enzo..
    Heb je nog wat energie over als je thuiskomt? Dan houden we nog wat te klussen over! En als wij dan om 09:00u afspreken, dan kan ik je vertellen dat wij om 9:00u startklaar zijn, daar kun je op rekenen!! :) (dus geen smoesjes straks, Nederlandse tijd is Nederlandse tijd, maar dat leer ik je wel weer!!)
    Ik merk dat ik alweer bezig ben met je terugkomst, ben jij daar al mee bezig, of is dit voor jou nog ver weg? En wat is nu de exacte datum dat je terugkomt? Ik begreep van jou 6 januari, maar Martin staat 5 januari klaar om je te halen vertelde hij…

    Liefs Sandra

Reacties zijn gesloten.