Hawassa

IMGP0383

Niet Awassa of Awasa maar Hawassa, dat is sinds kort de officiële Engelse naam van de stad waar ik sinds afgelopen zaterdag woon. Ik ben nog niet aan het aan het werk, in verband met de komende landelijke verkiezingen moet al het overheidspersoneel op training waardoor er deze week op mijn kantoor zo weinig mensen aanwezig waren dat ik gevraagd ben volgende week te beginnen. Een volgende blog kan ik wat over het werk vertellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Een extra week vakantie is niet erg, ik heb mooi de tijd gehad om Hawassa te verkennen. Hawassa is een stad die in de jaren 50 is gesticht door keizer Haile Selassie, dit met als doel een plaats ter ontspanning voor de hogere klassen in Addis Abeba. Nog steeds is dit de plek waar mensen uit Addis naar toe gaan om te ontspannen, het ligt aan een mooi meer, er zijn veel hotels met alle luxe die een mens zich kan wensen. De stad is schoon, groen, veilig, wegen zijn breed met palmbomen en de stad word goed onderhouden. Of dit alleen voor Hawassa geld weet ik niet, want ook in Addis viel me op dat de stad schoon is (wel erg stoffig maar geen afval) en dat zaken goed georganiseerd zijn. Mensen houden zich aan verkeersregels, taxi busjes mogen maximaal 12 personen vervoeren en je krijgt in elke winkel (hoe klein ook) een kassabon met daarop de belasting die betaald is. Vergeleken met alle andere Afrikaanse landen waar ik geweest ben is dit een wereld van verschil. Er zijn (tol)snelwegen, er worden grote spoorlijnen aangelegd en overal wordt gebouwd of straten geasfalteerd. Zo op het eerste gezicht lijkt het niet te kloppen dat Ethiopië ook voor Afrikaanse begrippen een erg arm land is. Echter, Ik heb nog nooit zoveel vervoer per ezel gezien als hier. Ook zie je veel bedelaars in de straten. Er lijkt een behoorlijke tweedeling te zijn. Ik ben er nog niet achter of het allemaal uiterlijke schijn is of dat Ethiopië zich de laatste tijd enorm aan het ontwikkelen is.

IMGP8628

 De stad van boven gezien, groen en veel  nieuwe gebouwen, hier onder het wat “armere” deel van de stad, ook allemaal schoon en netjes.

IMGP8653

Hawassa is een prettige stad om te wonen, daar ben ik al wel achter. Er is hier een heuvel die uitzicht bied over stad en meer. Ook op een woensdagochtend worden daar in de openlucht kerkdiensten gehouden. Sowieso veel religieuze gebouwen hier, protestantse, katholieke en orthodox christelijke kerken. Van leem hutten met een houten kruis tot de meest mooie gebouwen.

IMGP8622

 Op de foto is niet goed te zien dat het eigenlijk een groot feest war met dansen, juichen en zingen.

IMGP8609

Hawassa leeft, er zijn altijd mensen op straat, overal zijn winkels, bars en restaurants die tot ’s avonds laat open zijn. Italianen zijn hier maar een paar jaar geweest, toch hebben ze hier behoorlijk wat achter gelaten (hadden de Engelsen in Afrika een voorbeeld aan kunnen nemen). In elke straat is wel een bakker met goed brood. In bijna elke straat zit wel een café of restaurant met een Italiaanse koffie machine waar je machiatto’s latte ’s, espresso’s of cappuccino’s kunt krijgen.

IMGP8717

 

IMGP8676

 

Op zich niet nodig om heen te gaan want op elke straathoek wordt Ethiopisch koffie verkocht, erg sterk maar nu ik er aan gewend ben erg lekker. Ook is het houden van mooi door de Ethiopiërs over genomen (of misschien hadden ze dat al). Veel straten zijn aangelegd met kinderkopjes. Ook de straat waar ik woon, niet de mooiste straat van de stad maar goed verlicht en verschillende kleine winkels. Tegenover mij een winkel met koelkast en dat is wel handig, want die heb ik zelf niet. Ondertussen heb ik bijna elke winkel in de straat wat gekocht zodat mijn buren me nu kennen. Ondanks dat het er veilig is toch wel goed dat mensen je kennen. Ik ben blij met mijn huis. Het heeft warm stromend water en daar ben ik toch wel blij mee. De laatste twee jaar hebben er alleen maar VSO mannen in het huis gezeten en schoonmaken was zo te zien geen prioriteit, heb ook mooi de tijd gehad afgelopen week daar wat aan te doen.

IMGP8723

 Mijn straat, ik woon halverwege aan de linkerkant.

IMGP8729
Één nadeel aan Hawassa, internet is hier belabberd. Dit werkt amper, af en toe ’s avonds verbinding maar die is enkel voldoende om wat berichtjes te sturen of ontvangen, webbrowsen lukt niet. Er zijn hier een paar hotels met goede internet verbindingen, voor de prijs van een koffie of een vers sapje (die zijn geweldig hier) kan er geïnternet worden.

IMGP8711

 

IMGP8637

7 gedachten over “Hawassa”

 1. Dat klinkt allemaal goed! En dan nog een weekje extra vakantie, geniet er maar van, je weet niet wat er gaat komen

 2. Dat Klinkt als een leuke plek om eens te bezoeken!!! Bijzonder dat jouw placements altijd beginnen met veel vrije tijd. Hopelijk kan je deze week meer werken om het in te halen

 3. Ziet er goed uit toch anders dan ik verwachte en beter weer dan hier
  Leuk dat je een weekje vrij had kun je mooi alles een beetje verkenen
  Veel plezier daar

 4. Hoi Roland,

  Gaaf om die foto’s te zien! Het ziet er mooi uit.
  Fijn dat je huis ook bevalt.
  Ik kijk alweer uit naar je volgende blog :-)

  Groetjes Joyce

Reacties zijn gesloten.